Mézeskalács

Hozzávalók

1 kg liszt (amiből 60 vagy 70 dkg fehér liszt és 40 vagy 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)
1/2 kg méz
10 dkg vaj
25 dkg cukor
1 tasak Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
2 teáskanál szódabikarbóna
2 egész tojás felverve

Gőz fölött felmelegítjük a mézet a vajjal és a cukorral, addig amíg a cukor elolvad, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
Egy edényben összekeverjük a kétféle lisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a felvert tojásokat majd hozzákeverjük a langyos mézes-vajas-cukros masszát. Fakanállal dolgozzuk össze amíg lehet majd kézzel gyúrjuk tovább, addig amíg homogén tészta lesz belőle.
Fóliába csomagolva minimum 2 órát (de lehet többet is) hűtőben pihenni hagyjuk.

Lisztes felületen, nyújtófával kinyújtjuk a tésztát kb 3-4 mm vastagra, kiszaggatjuk a formákat vagy derelyevágóval tetszőleges nagyságú négy- vagy háromszög alakú kekszeket vágunk (ez a gyorsabb változat, ha nem karácsonyi vagy húsvéti mézest sütünk).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, mikor betesszük a tésztát, visszavesszük 150 fokra. A nagyságuktól függően 6-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje még puha de már nem horpad be ha megnyomjuk. Melegen nagyon puhának tűnik, de ahogy hűl, keményedik egy kicsit.
Ha sütés előtt átkenjük vízzel a kiszúrt formákat akkor matt felületű, ha felvert tojással kenjük akkor fényes felületű lesz a megsült tészta. Azért szükséges lekenni, hogy eltávolítsuk a felületéről a nyújtáskor rákerült lisztet, ha van rajta.

Miután kihűltek díszíthetjük piros- és cukormázzal.
Ha magvakkal szeretnénk díszíteni, akkor sütés előtt tegyük rá (miután vízzel átkentük).
Készíthető belőle adventi koszorú, karácsonyfa dísz, húsvéti mézes tojás, ha pedig az ünnepek után megmarad néhány pogácsa, felhasználható mézeskalácsos bonbon vagy  mézeskalácsos tiramisu készítéséhez.

Ez egy keményebb fajta mézes, de pár nap alatt könnyen visszapuhul, ha egy jól záródó dobozba tesszük és teszünk melléje néhány cikk almát.

A recept innen származik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések