Gombás rakott fasírt Mornay mártással
Hozzávalók
4 nagy, lapos fasírt,
1/2 kg barna csiperke,
1 fej hagyma,
petrezselyemzöld,
1 ek liszt,
1/2 dl tej,
1 ek tejföl
a mártáshoz
5 dkg vaj,
2,5 dkg liszt
2,5 dl tej,
só,
fehér bors,
szerecsendió,
1 tojás sárgája,
1 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt
A apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, rátesszük a vékonyan felszeletel gombát, az aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, beletesszük a tejfölt és besűrítjük.
A mártáshoz a megmelegített vajba beletesszük a lisztet és habzásig forraljuk vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Állandóan kavarva felengedjük a tejjel, beletesszük a fűszereket és sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve belekavarjuk a tejföllel elkevert tojássárgát, a reszelt sajtot és vigyázva, hogy fel ne forrjon, újramelegítjük, hogy a sajt elolvadjon.
A fasírtokat kivajazott tűzálló tálba tesszük, mindenikre ráhalmozunk a gombás töltelékből, leöntjük a mártással, tehetünk még rá reszelt sajtot, forró sütőbe tesszük és pirosra sütjük.
Krumplipürével tálaljuk.
Ezt az ételt az egyik közösségi oldalon egy főzős csoportban "tanultam". Márta néni, aki megosztotta, kicsit másképp készítette: ő csak a gombák szárából készített gombapépet, ezzel töltötte meg az előzőleg ecetes-sós vízben abált gombafejeket majd a fasírtokra borította. Ezután öntötte le a mártással és sütötte pirosra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése