Ordás pite

Hozzávalók
9 ek olaj,
9 ek cukor,
9 ek tej,
2 tojás,
liszt amennyit felvesz (kb 30-40 dkg),
1 kk szódabikarbóna,
1 kk szalalkáli,
csipet só

minimum 1/2 kiló orda (de lehet több is, ha vastagabb tölteléket akarunk)
2 tojás
15-20 dkg porcukor
ízlés szerint kapor vagy reszelt citromhéj

Egy tálban a tojásokat a cukorral jól kikavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a tejet (ebben feloldjuk szalalkálit), a sót és kezdjük hozzáadagolni a lisztet. Közben beletesszük szódabikarbónát (pici ecetben felfuttatva). Deszkára borítjuk és gyúrni kezdjük. Kezdetben ragad, alá kell lisztezni. Egy se túl lágy, se túl kemény tésztát készítünk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyik lapot kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, megszórjuk grízzel vagy prézlivel, rátesszük a tölteléket majd rá másik lapot. A tetejét villával megszurkáljuk. Kb 35-40 percet sütjük, előmelegített sütőben. Miután kihűlt a tetejére porcukrot szórunk.

A töltelékhez ordát villával jól elnyomkodunk, belekeverjük a tojások sárgáját és a porcukrot és jól elkeverjük. Ízesítjük a kaporral vagy a citromhéjjal majd hozzákavarjuk a tojások keményre vert habját.

Orda helyett lehet tehéntúróval is készíteni, vagy a kettővel vegyesen.
Ugyanezzel a tésztával lehet almás pitét is készíteni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések