Csirke katalán módra (picadaval)

Erre a receptre véletlenül bukkantam miközben a fenyőmag felhasználásáról olvasgattam. Mivel szívesen próbálom ki külföldi konyhák ételeit egyértelmű volt, hogy elkészítem. Két recept kombinálásából jött létre ez a változat.
A picada a katalán konyha egyik jellegzetes alapkészítménye. Alapvetően egy ízesítőpaszta ami karakteresen fűszerezi az ételt, egyes változatai az itáliai pesztóval rokoníthatók. Hagyományosan mozsárban készül, de készíthető turmixgépben is. Sokféle variációban létezik, attól függően, hogy milyen húshoz, halhoz, zöldséghez, leveshez, rizottóhoz vagy tésztához készül. A legegyszerűbb változat: pirított mandula, pirított kenyér, fokhagyma, petrezselyem és valamilyen folyadék keveréke.
Hozzávalók 
(4 személyre)

8 csirkeszárny vagy 4 csirkecomb,
2 evőkanál olívaolaj,
1  hagyma,
1 dl konyak,
1 dl fehér bor,
150 g konzerves paradicsom,
só,
bors,
1-2 babérlevél,
késhegynyi fahéj,
húsleves

a picadahoz:
1 evőkanál mandula,
1 evőkanál fenyőmag (dióval lehet helyettesíteni),
1 kis szelet fehér kenyér olajban megpirítva,
1 evőkanálnyi apróra vágott friss petrezselyemzöld,
3-4 gerezd zúzott fokhagyma,
só,
bors,

1 szardella (opcionális),
4-5 ek olívaolaj vagy húslé,

Először elkészítjük a picadát. A mandulát és a fenyőmagot száraz serpenyőben, mérsékelt lángon megpörköljük. A hámozott kenyérszeletet olívaolajon világos barnára pirítjuk, konyhapapírral megszárítjuk. A turmixgépbe tesszük a mandulát, a fenyőmagot és a kenyeret, a petrezselymet, a fokhagymát, a szardellát és sűrű pépszerű masszává turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk és az olajjal vagy húslével összekavarjuk.
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat. A  megsózott és borsozott csirkedarabokat a forró olajba tesszük, mind a két oldalukat megpirítjuk majd kivesszük egy tányérra. Az olajba beleteszünk a babérlevelet és az apróra vágott hagymát és kb 5 percig dinszteljük.
Ezután hozzáadjuk a konyakot és a bort. Összekavarjuk és pár percig főzzük, hogy az alkohol elpárologjon majd hozzáadjuk a paradicsomot, babérlevelet és a fahéjat. Hagyjuk felforrni. Amikor felforrt hozzáadjuk a csirkét. Ha engedett levet, azt is beletesszük. 
Lefedjük és lassú tűzön hagyjuk forrni. Amikor a hús elkészült ismét kiszedjük, egy tányérra és egy alumínium fóliával lefedjük. A  mártásba belekavarjuk a picadát és hagyjuk kb 2 percet amíg besűrűsödik majd visszatesszük bele csirkehúst.
Apró nokedlivel tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések