Grízgaluska

A grízgaluska készítése sokak számára okoz gondot, pedig elkészítése nem túl bonyolult. Egy kis odafigyelés és tapasztalat szükséges csupán hozzá.
Sokféle elkészítési mód kering a világhálón ezzel kapcsolatban, vannak akik a vajjal vagy a zsírral készült változatra, míg mások a szódapórral vagy a felvert tojásfehérjével készült változatra esküsznek.
A titok tulajdonképpen a tojás-gríz arányában és a főzés módjában rejlik.
Régi receptek leírásában egy bizonyos mennyiségű tojáshoz bizonyos mennyiségű evőkanál gríz szerepel. Tapasztalat híján már itt elkezdődhetnek a gondok, mivel a tojások nagysága sem egyforma és a régen használt evőkanalak mérete is jelentősen nagyobb volt mint a mostaniaké. Ezért célszerű a tojásokat lemérni. Ha sokszor készítünk grízgaluskát, egy idő után már érzésből fogjuk tudni az arányokat.
A másik fontos dolog a főzés módja: nem szabad magas hőfokon, lobogó vízben főzni, épp csak gyöngyözzön a víz. Ezért ajánlatos a tűzhely legkisebb rózsáján és a legkisebb fokozaton főzni.
Hozzávalók
tojás (feltörve megmérjük),
gríz (annyi gramm ahány gramm a tojás mennyisége),


Egy nagyobb fazékba feltesszük főni a megsózott vizet. A grízgaluskához a tojásokat feltörjük, megsózzuk, villával jól felverjük majd belekavarjuk a grízt. Vastagabb tejföl sűrűségű masszát kell kapjunk ami a villáról, ha megemeljük, folyósan leszottyan.
10-15 percet állni hagyjuk majd egy evőkanállal beleszaggatjuk az éppen gyöngyöző vízbe. Vigyázat, miután pihent a galuska-massza többet ne kavarjuk! Azt se felejtsük el, hogy az első galuska kiszaggatása előtt célszerű belemártani a kanalat a forró vízbe, így nem ragad hozzá a grízes massza. Miután mind beleszaggattuk a galuskákat a vízbe, egy löttyintésnyi hideg vizet öntünk rá. Ekkor a galuskák a víz tetején úsznak. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük tovább addig amíg a galuskák megfőnek és kezdenek leereszkedni az edény aljára. Ez kb 15-20 perc.
Egy fogvájó segítségével ellenőrizhetjük, hogy megpuhultak-e. A kész galuskákat szűrőkanállal óvatosan kiszedjük és a leszűrt levesbe tesszük.
A tökéletes grízgaluska ketté vágva a közepén is puha, duzzadt grízszemek látszanak benne.
A galuskamasszát ízesíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel esetleg sárgíthatjuk egy csipetnyi kurkumával. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések