Puliszka

     
      Hozzávalók
                                                                                                                
1 csésze kukorica liszt vagy dara,
3 csésze víz,

Puliszkát készíthetünk eresztve és kavarva. Eresztett puliszkához a durva őrlésű kukorica dara liszt a jobb, kavart puliszkához pedig a finomabb őrlésű liszt.

Az eresztett puliszkához a lobogó sós forró vízbe vékony sugárban beleengedjük a lisztet, közben állandóan kavarjuk, hogy ne legyen csomós. Pár percig kavargatva főzzük. Azután vízbe mártott kanállal körbe leválasztjuk az edény faláról a puliszkát, az edényt lefedjük és még néhány percig kis lángon tartjuk, amíg a kukoricaliszt megfő és a puliszka besűrűsödik. Néha megrázogatjuk az edényt, ha halljuk, hogy puffog.
Amikor kész, a puliszkát tálra vagy deszkára borítjuk és, ha szükséges, egy vizes kanál hátoldalával kicsit megformázzuk.

A kavart puliszkához finomra őrölt lisztet szitálunk s amikor a sós víz lobogva forr, hirtelen beleöntjük a kukoricalisztet és a közepébe lyukat készítünk a puliszkakeverővel, hogy feljöjjön a víz. Néhány percig hagyjuk gőzölögni, majd az edényt a tűzön tartva a puliszkakeverővel 10-15 percig kavarjuk, amíg teljesen sima, összeálló massza lesz és leválik a keverőről. Akkor a puliszkát vízbe mártott kanállal körbe leválasztjuk az edény faláról. Kis tűzön tartjuk még néhány percig, azután tálra vagy deszkára borítjuk. Egyben, szép kereken kell maradnia. Ha szükséges, egy vizes kanál hátoldalával kicsit megformázzuk.

Tokányok, pörköltek, véres hurka, mártások mellé kitűnő. Tejjel, túróval, lekvárral, kirántva is fenséges.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések