Ír szódás kenyér magvakkal

Hozzávalók
50 dkg liszt (amiből 20 dkg teljes kiőrlésű és 30 dkg fehér liszt(650-es)),
1 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 csapott teáskanál szódabikarbóna,
1 mokkáskanál sütőpor
magvak (ízlés szerint:2-2 evőkanál napraforgómag, szezámmag, köménymag(darálva), árpapehely stb),
kb. 4 deci író(helyettesíthető joghurt és víz keverékével 2/3 – 1/3 arányban)

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Egy tálba összekavarjuk a lisztet, a sót, a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport és a magvakat.
Közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az írót. Miközben öntjük, a másik kezünkkel már kezdjük is kavarni. Amint nagyjából összeállt meglisztezett gyúródeszkára borítjuk és nagyon lazán összedolgozzuk majd kerekre formázzuk. Dagasztani nem szabad. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos. Lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A tetejét belisztezzük és egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk, jó mélyen. Betesszük a meleg sütőbe és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallat. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések