Meggyes-grízes máktorta

Hozzávalók
(22 cm-es kapcsos tortaformához)

A tortalaphoz:
8 tojás,
15 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
1 citrom leve,
20 dkg darált mák,
17 dkg liszt,
egy fél tasak sütőpor,
csipetnyi

A grízes krémhez:
7dl tej
7 evőkanál gríz (kb 9-10 dkg)
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 citrom reszelt héja
2 tasak Bourbon vaníliás cukor


A meggyes töltelékhez:
60 dkg meggy
2 dl meggy
5 dkg étkezési keményítő
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukor,
1 ek rum vagy pár csepp rumeszenc


Egy tálba összekeverjük a lisztet, a mákot, a sót és a sütőport.
A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal krémesre kavarjuk és hozzáadjuk a citrom levét.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Ezután a tojássárgás keverékhez hozzáadjuk a lisztes keveréket majd a keményre vert tojáshabot.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és a tésztát belesimítjuk majd előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt, 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt 4 lapra szeljük.

A grízes krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, a vaníliás cukorral és az egyik citrom lereszelt héjával, majd belekeverjük a darát és megfőzzük. Kavargatva kihűtjük. A vajat habosra kavarjuk majd adagonként hozzákavarjuk a kihűlt tejbegrízt és a másik citrom lereszelt héját. A krémet két nagyobb és egy kisebb részre osztjuk.


A meggyes krémhez a meggy levét felfogjuk, majd kimérünk 2 dl-t (ha kevesebb, vízzel pótoljuk). Összekeverjük a cukrot, a fahéjat, és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggy levét. Közepes lángon felmelegítjük és besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet, és hagyjuk kihűlni.


 A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap, grízes krém, mákos lap, meggyes krém, mákos lap, grízes krém, mákos lap. A tortát a maradék grízes krémmel bevonjuk, mákkal megszórva díszítjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések