Meggyes-grízes máktorta

(22 cm-es kapcsos tortaformához)
A
tortalaphoz:
8
tojás,
15
dkg vaj,
25
dkg porcukor,
1
citrom leve,
20
dkg darált mák,
17
dkg liszt,
egy
fél
tasak
sütőpor,
csipetnyi
só
A
grízes krémhez:
7dl
tej
7
evőkanál gríz (kb 9-10
dkg)
30
dkg vaj
15
dkg porcukor
2
citrom
reszelt
héja
2
tasak Bourbon vaníliás
cukor
A meggyes
töltelékhez:
60
dkg meggy
2
dl meggylé
5
dkg
étkezési keményítő
1/2
kávéskanál őrölt fahéj
2
evőkanál cukor,
1 ek rum vagy pár csepp rumeszenc
1 ek rum vagy pár csepp rumeszenc
Egy
tálba összekeverjük a lisztet, a mákot, a sót és a
sütőport.
A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal
krémesre kavarjuk és
hozzáadjuk a citrom levét.
A tojásfehérjét kemény habbá
verjük.
Ezután a tojássárgás keverékhez hozzáadjuk a lisztes
keveréket majd a keményre vert tojáshabot.
Egy kapcsos tortaformát
kivajazunk és a tésztát belesimítjuk majd előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt, 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt 4 lapra szeljük.
A
grízes
krémhez a tejet felforraljuk a
cukorral, a vaníliás cukorral és az egyik citrom lereszelt
héjával,
majd belekeverjük a darát és
megfőzzük.
Kavargatva
kihűtjük.
A
vajat habosra kavarjuk majd adagonként hozzákavarjuk a kihűlt
tejbegrízt és a másik citrom lereszelt héját. A krémet két nagyobb és egy kisebb részre osztjuk.
A
meggyes krémhez a meggy levét felfogjuk, majd kimérünk 2
dl-t (ha kevesebb, vízzel pótoljuk). Összekeverjük a cukrot, a
fahéjat, és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan
hozzákeverjük a meggy
levét.
Közepes lángon felmelegítjük és besűrítjük. A végén
belekeverjük a meggyet, és hagyjuk kihűlni.
A
lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap, grízes krém,
mákos lap, meggyes
krém, mákos
lap, grízes
krém, mákos lap. A
tortát a maradék grízes krémmel bevonjuk, mákkal megszórva
díszítjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése