Vinetás (padlizsános) zakuszka

Hozzávalók
5 kg vineta (padlizsán),
3 kg kápia,
2 kg hagyma,
½ liter paradicsomlé,
1 liter olaj,
só (kb 60 g),
fekete szemes bors (kb 1 evőkanál),
babérlevél (kb 6-8 darab),
befőzési szalicil*

A vinetát és a kápiát sütőlapon megsütjük, megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajban megdinszteljük. A vinetát apróra vágjuk, a paprikát ledaráljuk és beletesszük a dinsztelt hagymába és ráöntjük a paradicsomlevet. Hozzáadjuk a sót, a babérlevelet, borsot, addig főzzük amíg elfő a leve.
Forrón, előmelegített befőttes üvegekbe tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Lehet úgy is készíteni, hogy a hagymát nem dinszteljük, hanem kettőbe vagy négybe vágva (attól függően, hogy mekkorák) forró vízben pár percig abáljuk majd utána ledaráljuk. Utána beledobjuk a forró olajba és rögtön tesszük is rá a többi hozzávalót. Így állítólag gyomorbarát, a zakuszka ízén pedig nem változtat  semmit.
Aki szereti a pikáns ízeket tehet bele néhány csípős paprikát (azt is megsütve és a héját lehúzva).

 *A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.
Ha mégsem szeretnénk tartósítószert használni, akkor a lezárt üvegeket pár percre fordítsuk fejre, majd visszafordítva tegyük őket száraz dunsztba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések