Rögtön puha mézeskalács
1 kg liszt (amiből 700 g 550-es fehér- és 300 g rozsliszt),
1 tasak Lucullus mézeskalács
fűszerkeverék,
15 g szódabikarbóna,
jó csipetnyi só,
jó csipetnyi só,
3 tojás sárgája,
1 dl langyos tej,
2 dl víz,
35 dkg vegyes virágméz,
15 dkg cukor,
10 dkg vaj
A lisztet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót egy tálban jól összekavarjuk. A mézet a
cukorral felmelegítjük annyira, hogy a cukor elolvadjon, ekkor
levesszük a tűzről és hozzátesszük a vajat. Amikor elolvadt folyamatos kavargatás mellett langyosra hűtjük. Ekkor
belekavarjuk a tojások sárgáját, a tejet és a vizet majd
beleöntjük a lisztes keverékbe, de nem
egyszerre, hanem adagonként közben állandóan kevergetve. Amikor
nagyjából összeállt, deszkára borítjuk és jól átgyúrjuk(néha kicsit alálisztezünk, ha kezd ragadni). Utána pihentjük legalább 3-4 órát, de lehet másnapig is. Pihentetés után lisztezett deszkán kb 3-4 mm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat. Ha nem ünnepre készítjük akkor a gyorsabb megoldás, ha derelyevágóval tetszőleges nagyságú négy- vagy háromszög alakú kekszeket vágunk. Kicsi adagokban érdemes
nyújtani, mert így könnyebb. Ha egy egész napot pihen a hűtőben kicsit kemény
lesz, de ahogy elkezdünk dolgozni vele, "megenged". Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, nagyságuktól függően, kb 6-8 percig sütjük.
A sütési időt érdemes betartani, mert ha
többet marad a sütőben, a pogácsa keményebb lesz. Akkor jó, ha
a teteje még puha, de már nem horpad be, ha megnyomjuk. Óvatosan rácsra szedjük és hagyjuk kihűlni.
Ha sütés előtt átkenjük vízzel a kiszúrt formákat akkor matt felületű, ha felvert tojással kenjük akkor fényes felületű lesz a megsült tészta. Azért szükséges lekenni, hogy eltávolítsuk a felületéről a nyújtáskor rákerült lisztet, ha van rajta.
Miután kihűltek díszíthetjük piros- és cukormázzal.
Ha magvakkal szeretnénk díszíteni, akkor sütés előtt tegyük rá (miután vízzel átkentük).

Ha magvakkal szeretnénk díszíteni, akkor sütés előtt tegyük rá (miután vízzel átkentük).
Készíthető belőle adventi koszorú, karácsonyfa dísz, húsvéti mézes tojás, ha pedig az ünnepek után megmarad néhány pogácsa, felhasználható mézeskalácsos bonbon vagy mézeskalácsos tiramisu készítéséhez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése