Zserbó szelet

Az ünnepi asztalok egyik pótolhatatlan süteménye a zserbó. Örök és megunhatatlan kedvence sokuknak ami nem csak ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra. 
Hozzávalók

a lapokhoz:
1/2 kg liszt,
1 tasak szárított élesztő (7 g),
30 dkg zsír,
3 ek porcukor,
2 egész tojás,
csipetnyi só,
1-1,5 dl langyos tej,

a töltelékhez:
30-40 dkg dió 
15-20 dkg porcukor,
reszelt citromhéj,
1 üveg savanykás íz (som, barack, hecsedli)

a tészta lekenéséhez:
1 tojássárgája

a tetejére:
20 dkg étcsokoládé

A lisztben elkavarjuk az élesztőt, a cukrot és a sót majd elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a a tojásokat és annyi tejet felvesz ahhoz, hogy egy puha tésztát kapjunk.
Jól összedolgozzuk és három egyforma cipóra osztjuk a tésztát majd késhegynyi vastag, tepsi nagyságú lapot nyújtjuk mindenikből.
Egy vajjal kikent tepsibe tesszük az első lapot, megkenjük vastagon lekvárral és megszórjuk a cukros dió felével.
Erre jön a második lap amit szintén megkenünk vastagon lekvárral és megszórunk a maradék cukros dióval.
Erre jön a harmadik lap. Ezt megkenjük a tojás sárgájával, villával megszurkáljuk és 4-50 percig pihentetjük. 170 °C-ra előmelegített sütőben, kb 45-50 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd egy éles késsel körbevágjuk és deszkára borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz a csokoládét feldaraboljuk és egy tűzálló tálba tesszük. Gőz fölött lassan kevergetve felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl és a tésztára öntjük és elsimítjuk. Megvárjuk amíg megdermed és felszeleteljük.

Az eredeti recept nagymamám egyik barátnőjétől származik, én egy picit változtattam rajta.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések