Savanyú vetrece

A vetrece Erdélyből származó magyar étel, a tokány egy fajtája. Készítésének módját már a 16. században leírták. Gulyás vagy pörköltféle étel, mely a tokányhoz hasonlít legjobban. Marhahúsból készítik füstölt szalonnával és tejföllel. (Wikipédia)
Hozzávalók
80-90 dkg marhahús (comb vagy lapocka),
10-15 dkg füstölt szalonna,
2-3 nagy hagyma,
3-4 cikk fokhagyma,
só,
fehér bors,
pirospaprika,
2-3 babérlevél,
1 kk majoránna,
1 kk csombort,
2-3 dl száraz fehérbor,
1,5-2 dl natúr joghurt,
1-2 ek liszt,
1-2 ek mustár,
1-2 ek citromlé

A szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk, majd megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Rátesszük a vékony csíkokra vágott marhahúst és addig pirítjuk amíg minden oldala kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a paprikát, babérlevelet, majoránnát, csombort és lefedve, lassú tűzön, a saját levében pároljuk. Amikor a levét elfőtte, ráöntjük a bort és tovább pároljuk, addig amíg a hús megpuhul. Amikor a hús puha zsírjára sütjük, ráöntjük a lisztből és a joghurtból készült habarást és kiforraljuk. A végén mustárral, citromlével, ízesítjük.
Köretnek puliszkát, párolt krumplit, főtt laskát vagy zsemlegombócot adunk mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések