Csörögefánk

 Hozzávalók

40 dkg rétesliszt,
egy csipet só,
10 dkg barna cukor,
1-2 tasak Bourbon vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
10 dkg vaj,
2 kisebb tojás,
1 ek rum,
jó késhegynyi szódabikarbóna,
1 kk ecet,
2-3 ek natúr joghurt,
olaj a sütéshez

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a cukrot,  a citromhéjat, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a két tojást, a rumot majd az ecetben felfuttatott szódabikarbónát. Végül fokozatosan adagoljuk hozzá a joghurtot és könnyű tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagra, lehetőleg téglalap alakúra, nyújtjuk és egy lisztbe mártott derelyevágóval egyforma méretű rombuszokat vágunk. Ezeknek a közepét kb 3 cm hosszúságban bevágjuk és a vágáson keresztül átfordítjuk a rombuszok egyik sarkát.
Bő, forró olajban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük majd konyhai papírtörlőre tesszük és hagyjuk hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Finom, kívül ropogós, belül omlós fánkok lesznek. Még langyosan meghintjük porcukorral.
Savanykás lekvárral kínáljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések