Ecetes zöld paradicsom
zöld (éretlen) paradicsom,
felöntőlé (kb 1,3 l-hez)
1 l víz,
80-100 g cukor,
25 g só,
2 dl borecet (9%-os)
tartósítószer (1 kávéskanál nátrium-benzoát)*
fűszerek (üvegenként)
1-2 babérlevél,
1 tk mustármag,
1/2 tk koriandermag,
1/2 tk szárított kapor,
1/2 tk szárított csombort,
2-3 kis cikk fokhagyma,
néhány szem fekete bors,
A jól megmosott, hibátlan és kemény paradicsomokat beletesszük az előzőleg tisztára mosott üvegekbe. A kisebbeket egészben hagyhatjuk, a nagyobbakat feldarabolva tegyük, vigyázva arra, hogy nagyjából egyforma nagyságúak kerüljenek egy-egy üvegbe.
A paradicsommal töltött üvegeket megtöltjük vízzel majd a vizet egy edénybe öntjük és megmérjük. Ennek a vízmennyiségnek az alapján kiszámoljuk a felöntőlé só-cukor-ecet arányát a fentebb megadott adagok szerint.
A felöntőléhez a vizet felforraljuk a cukorral, a sóval és az ecettel. Közben kavargatjuk hogy a cukor teljesen oldódjon fel. Amikor a cukor elolvadt beletesszük a tartósítószert és felforraljuk.
Az üvegekbe betesszük a fűszereket majd ráöntjük a forró levet a paradicsomokra, úgy hogy jól ellepje, majd lezárjuk. Miután kihűltek hűvös helyen tároljuk.
Sült húsok, pörköltek mellé kiváló.
*Nátrium-benzoát helyett használhatunk szalicilt, ezt azonban nem szabad főzni. Csak azután tegyünk az üvegekbe miután beleöntöttük a forró levet. Üvegenként egy késhegynyit használjunk.
A felöntőléből készítsünk inkább 1-2 decivel többet. Inkább maradjon meg egy kevés mintsem ne legyen elég.
A felöntőléből készítsünk inkább 1-2 decivel többet. Inkább maradjon meg egy kevés mintsem ne legyen elég.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése