Báránysült betyárosan - Kleftiko (Κλέφτικο)

A legnépszerűbb görög ételek egyike a Kleftiko. Ez nyers fordításban lopott húst jelent (a szó amiből ered, klephti, lopást jelent). A legenda azt tartja, hogy amikor a görög betyárok elloptak egy bárányt vagy egy kecskét, azt egy földbe vájt, jól lezárt gödörben, izzó parázson, fedeles agyagedényben készítették el, hogy a tűzhely füstje ne árulja el hollétüket.
Ezt az ételt manapság kemencében vagy sütőben, zsírpapírba vagy alufóliába csomagolva készítik. A lényeg, hogy légmentesen becsomagolva, lassan készüljön el. Általában bárányból készül de van nyúlból vagy a marhából készült változata is.
Hozzávalók
1-1,5 kg csontos bárányhús (borda, lapocka vagy comb),
10-12 db cherryparadicsom,
1 nagy hagyma,
2-3 nagyobbacska murok,
0,8-1 kg krumpli,
3 babérlevél,
5-6 cikk fokhagyma,
1 friss rozmaringág,
olívaolaj,
1 citrom reszelt héja és leve,
oregáno,
kakukkfű
só,
bors,
1 dl félszáraz fehér bor,

A zöldségeket feldaraboljuk: a murkot kb fél centi vastag karikára, a hagymát, fokhagymát darabosra, a cherryparadicsomokat kettőbe, a krumplit nagyságuktól függően kettőbe vagy négybe vágjuk. Egy sütőzacskóba tesszük és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és megsózzuk. A húst bedörzsöljük a fűszerekkel, a citrom levével és a zöldségekre tesszük. Rálocsoljuk a bort, melléje tesszük a babérleveleket meg a rozmaringágat és szorosan összekötjük a zacskót.
Egy sültes tálba helyezzük és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük amíg a hús leválik a csontról. Az idő a hús nagyságától függ: feldarabolt borda estén kb 1-1,5 óra, egy darabban hagyott lapocka vagy nagyobb comb esetén viszont 2-3 óra. Amikor kész a zacskót kivágjuk, 200 fokra állítjuk a sütőt és 5-10 percre visszatesszük, hogy egy kicsit piruljon.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések