Meggyes-mákos gombóc

Hozzávalók
50 dkg krumpli,
csipetnyi só,
diónyi zsír,
1 tojás,
15-20 dkg liszt,

a töltelékhez
kimagozott meggy (lehet fagyasztott is)
4-5 ek darált mák,
1-2 ek gríz,
őrölt fahéj,
porcukor (ízlés szerint),
néhány ek tej

vaj,
10-15 dkg prézli,

A tésztája úgy készül mint a szilvás gombócé: a krumplit héjában megfőzzük, összetörjük és a gyúródeszkán szétterítve hagyjuk kihűlni. Utána megsózzuk összedolgozzuk a liszttel, tojással és a diónyi zsírral. A lisztet ne tegyük egyszerre bele, fokozatosan adagoljuk, attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel (ez függ a krumpli keményítő- és nedvességtartalmától). Ha a tészta picit lágyul a kezünk melegétől, tegyük 1/2 órára a hűtőbe pihenni.
A töltelékhez a mákot, a porcukrot, a grízt és a fahéjat összekavarjuk annyi tejjel amennyi jól átnedvesíti. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és kb 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Minden tésztakockákra ráhelyezünk egy teáskanálnyi mákos masszát és 2-3 meggyszemet.
Gombóccá formáljuk és enyhén sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére még pár percig főzzük majd leszűrjük és vajban pirított prézliben megforgatjuk.
Tálaláskor fahéjas cukorral meghintve és tejföllel leöntve fogyasztjuk.
Ebből az adagból kb 18-20 közepes nagyságú gombóc lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések