Diócska

A karácsony elképzelhetetlen valamilyen diós sütemény nélkül. Ez a látványos, kívül-belül diós sütemény elengedhetetlen az ünnepi asztalról☺
Hozzávalók
a dióhéjakhoz
400 g liszt,
100 g cukor,
150 g vaj,
150 g darált dió,
1/2 vaníliarúd kikapart magja,
csipetnyi só

a töltelékhez
2,5-3 dl forró tej,
150 g háztartási keksz + a héjakról letördelt fölösleg,
150 g dió,
70 g porcukor,
60-70 g kakaópor,
rum eszencia,
reszelt citromhéj,
vanília eszencia

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A tészta zsíros, picit lágy állagú lesz, de nem ragadós. 1/2 órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, hogy majd könnyebben tudjunk vele dolgozni.
Ezután a tésztából apró (kb mogyorónyi) golyókat formálunk. Közben a sütőformát az aragázra tesszük, hogy felforrósodon. Minden mélyedésbe egy kis tésztagolyót teszünk (a  formát nem kell kikenni mert a tészta eléggé zsíros), majd rácsukjuk a tetejét és pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon hamar sülnek, vigyázni kell, hogy ne égjenek meg. Miután a tésztát mind megsütöttük, a fölösleges széleket letördeljük, hogy csak a dió formájuk maradjon meg.
Ha megfelelő méretű golyókat formázunk, akkor csak kevés tészta nyomódik ki az üregekből. A fölösleges részeket letördeljük és majd a töltelékhez kavarjuk. 

A krémhez az alapanyagokat két részre osztjuk, a kekszet és a diót ledaráljuk majd összekavarjuk a porcukorral. Az egyikbe belekavarjuk a kakaóport és a rum eszenciát, a másikba a reszelt citromhéjat és a vanília eszenciát. A forró tejet is két részre osztjuk és lassanként a kétféle töltelékalaphoz kavarjuk.
Amikor kész megtöltjük a kihűlt dióhéjakat és kettesével összeragasztjuk őket. Néhányat félben hagyva dióbéllel díszíthetünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések