Szemespaszuly-leves füstölt hússal

Ez a leves, amit tárkonyosan és babérlevelesen is lehet készíteni, nagyon laktató és egytálételként is fogyasztható. Igazi téli étel ami után jól csúszik egy kis lekváros palacsinta ☺
Hozzávalók
0,5 kg száraz paszuly (fehér vagy tarka, de lehet piros is),
kb 1 kg füstölt hús (csülök vagy oldalas),
1 hagyma,
2-3 közepes murok,
1 közepes petrezselyemgyökér,
1 kis darab zellergumó,
1 ek ecetes tárkony vagy 2-3 babérlevél,
1 ek liszt,
pirospaprika,
1 ek zsír

A paszulyt este beáztatjuk. Másnap feltesszük főni a húst (ha nagyon füstös vagy sós azt is áztassuk be pár órára és az áztatólevet leöntve, tiszta vízben tegyük fel főni). Amikor kb háromnegyedig megfőtt, hozzáadjuk a megdegedt, jól lemosott és leszűrt paszulyt és addig főzzük míg a paszuly majdnem puha. Ekkor hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gyökérzöldségeket, az egészben hagyott hagymát, az ecetes tárkonyt vagy a babérlevelet és tovább főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak elkészítjük a rántást: a forró zsíron megfuttatjuk a lisztet, megszórjuk egy kis pirospaprikával és rögtön felöntjük 3-4 merőkanálnyi levessel. Csomómentesre kavarjuk, felforraljuk és a leveshez öntjük. Ha szükséges sózzuk.
A végén a hagymát kidobjuk a levesből és húsból kiszedjük a csontot.
Tálaláskor ecetes hagymát, tejfölt és friss kenyeret kínálunk mellé.
 Babérlevéllel

Piros paszullyal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések