Hamis túrógombóc

Hozzávalók
1/2 liter natúr joghurt,
csipetnyi só,
10 dkg gríz,
2 ek cukor,
1 kisebb citrom lereszelt héja,
2 tasak Bourbon vaníliás cukor,
1 tojás

A joghurtot felforraljuk és amikor főni kezd beletesszük a sót, a kétféle cukrot és a grízt, majd állandó kevergetés mellett, lassú tűzön addig főzzük amíg kezd besűrűsödni. Ekkor hozzáadjuk a felvert tojást, jól elkavarjuk és még pár percig főzzük. Amikor már jó sűrű levesszük a tűzről és hagyjuk langyosnál picit jobban kihűlni. Ezután a masszából vizes kézzel kis gombócokat formázunk és vajban pirított prézlibe hempergetjük.
Tálaláskor megszórjuk cukorral vagy cukros tejfölt, vaníliasodót vagy felmelegített lekvárt kínálunk melléje.

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik, biztosan finom lehet. Ki fogom próbálni magam is. Hanem én azt mondom, nem is olyan "hamis" ez a recept, hiszen a joghurt kevés sóval összefőzve eleve túróvá áll össze, a maradék savót pedig felissza a dara. Innen támadt most az ötlet, hogy majd megpróbálom egyszer 1 liter, 3,5%-os bolti tejből elindítani ezt az ügyet, legfeljebb a fele savót leöntöm róla, mielőtt továbblépnék... (Gondolom, úgy 2 dl lesz majd a feleskeg. De az se megy kárba, lehűtöm és akár üdítő italnak is elmegy nálam.) A gombóchoz visszatérve: a vaníliás cukrot én nem főzném bele, azt én majd a prézlis gombócok tetejére szórom szeretettel ! Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  2. Gyerekkoromban ez lett az sludtej sorsa 🙂

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések