Pikáns kekszszalámi

Minden idők legnépszerűbb süteménye, amit tulajdonképpen nem is kell sütni, a kekszszalámi. Állítólag olasz eredetű, de a portugálok is a magukénak vallják. Az egész világon elterjed desszert. Ismert még csokoládés szalámi, viking szalámi, angol szalámi, török szalámi néven, ez utóbbi nem a török eredetre, hanem a mórok bőrszínére való hasonlóságra utal. Alapjában véve kekszből, vajból, csokoládéból készül egy kis portóival vagy rummal ízesítve. Különféle aszalt gyümölcsök és diófélék hozzáadásával gazdagítható.
Tulajdonképpen maradékok felhasználására is alkalmas, hisz készíthető a sütemények levágott száraz széleiből vagy az ünnepek után megmarad vagy megszáradt aprósütemény, kalács, bejgli felhasználásával.
Az alábbi receptet az aszalt gyümölcsök, a csokoládé és a diófélék ízkavalkádja mellett a néha felbukkanó, leheletnyi chili és a fogunk alatt elroppanó sódarabocska teszi pikánssá.☺
Hozzávalók
3 dl víz,
150 g barna cukor,
1 vaníliarúd kikapart magja,
120 g vaj,
120 g jó minőségű étcsokoládé (70% kakaótartalmú),
1/2 kg ropogós háztartási keksz,
1 jó maréknyi aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, barack vegyesen)
1 jó maréknyi dióféle (földi mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia vegyesen)
1/2 dl rum,
1/2 kk mag nélküli chilipehely,
1/2 kk darabos tengeri só,
celofán,
porcukor a hempergetéshez

A nagyobb aszalt gyümölcsöket és a dióféléket darabosra aprítjuk, a keksz egy részét (kb felét vagy egyharmadát) darabosra tördeljük, a többit ledaráljuk és az egészet összekavarjuk.
A vizet a cukorral és a vanília magjával odatesszük főni és addig kavargatjuk amíg a cukor elolvad. Ekkor beletesszük a vajat és felolvasztjuk majd a csokoládét és kavargatva ezt is felolvasztjuk. Ezután beletesszük a kekszes-diós-gyümölcsös keveréket, a rumot, a chilit és a legvégén a sót majd jól összekavarjuk.
Azon nyomban celofánra tesszük, masszát jól összetömörítjük majd szalámi alakúra formázzuk. Jó szorosan feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. Ezután hűtőben tesszük és még néhány órát dermesztjük. Amikor kihűlt levesszük róla a celofánt és szeletelés előtt porcukorba hempergetjük
Ebből az adagból 2 rúd szalámi lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések