Szilvaízes tepertős papucs

Bár az ember nem is gondolná, de a tepertő és a szilvaíz jól illik egymáshoz. Ez az édes és sós ízeket ragyogóan egyesítő sütemény, a szilvalekváros tepertős papucs, elsőrangú borkorcsolya szilveszterre, karácsonyra, húsvétra és baráti összejövetelekre.
Hozzávalók
600 g liszt,
1 tasak porélesztő (7 g),
1/2 dl langyos víz,
350 g darált tepertő,
100 g zsír,
2 tojás,
4-5 ek tejföl
1 tk só,
10 g őrölt fekete bors,

vastag szilvalekvár a tölteléknek*,
1 felvert tojás a lekenéshez,
porcukor a szóráshoz


A lisztbe belevegyítjük a sót majd elmorzsoljuk a zsírral és a tepertővel. Beletesszük a fél deci vízben feloldott (vigyázat: NEM felfuttatott !) élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan összedolgozzuk. Egy viszonylag lágy, de nem ragadós tésztát kell kapjunk. Fóliába csomagolva 1-1,5 órát hűtőben pihentetjük (de akár estétől reggelig is hagyhatjuk) majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kb 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval karikákat vágunk belőle. A közepére hosszan egy kis szilvalekvárt teszünk majd a két oldalról összehajtjuk és kicsit megnyomjuk, hogy a két tészta összeragadjon. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük és megkenjük a felvert tojással. 20-25 percig hagyjuk pihenni majd 190-200 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. Miután langyosra hűlt megszórjuk porcukorral.

*Ha nincs házi szilvalekvárunk, 15-20 dkg mag nélküli aszalt szilvát áztassunk be annyi forró vízbe amennyi ellepi. Amikor megpuhult botmixerrel alaposan pürésítsük. Ha túl vastag forró vízzel hígítsuk amíg eléri a kívánt sűrűséget.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések