Diós habcsók kakaókrémmel (dobocska vagy kocsikerék)

Ez a sütemény dobocska és kocsikerék néven is ismert. Régebben klasszikus karácsonyi aprósütinek számított.
Hozzávalók
a habcsókhoz
300 g porcukor,
2-3 ek liszt,
150 g darált dió,
6 tojásfehérje,
reszelt citromhéj,
2 tasak Bourbon vaníliás cukor

a krémhez
250 g vaj,
6 tojássárga,
200 g porcukor,
2 ek kakaó,
2 ek liszt
150 ml tej

darált dió a hempergetéshez


A porcukrot összekeverjük a liszttel, tálba szitáljuk, hozzáadjuk a darált diót. A tojásfehérjéket a sóval együtt kemény habbá verjük, majd lazán beledolgozzuk a lisztes-diós keveréket. Nyomózsákba töltjük, egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 5 cm-re kis halmokat nyomunk. Ha nagyon csúcsosak lennének vizes ujjbegyünkkel finoman nyomjuk le a csúcsukat.
Előmelegített sütőben, 150 fokon 10-15 percig sütjük majd visszavesszük a hőfokot 165-150-C fokra és további 10-15 percet sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzákavarjuk a liszttel összekavart kakaóval, hozzáöntjük a tejet és csomómentesre kavarjuk. Gőz fölött addig főzzük amíg besűrűsödik. Kavargatva kihűtjük és több részben a habosra kavart vajhoz kavarjuk.
A kihűlt habcsókokat kettesével, csúcsukkal szembefordítva a krémmel összeragasztjuk és az oldalukat darált dióba hempergetjük.

Extra tipp: Mielőtt összeragasztjuk, mártsuk fehér olvasztott csokiba a habcsókok alját. Így kis dobokhoz lesznek hasonlóak. Ha pedig habzsákból vékony, egymást keresztező csíkokat nyomunk rá, akkor kocsikerekeink lesznek.😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések