Kerti zsázsa, az ablakban nevelhető vitaminbomba

A kerti zsázsa egy sokoldalú gyógy- és fűszernövény, amit könnyűszerrel otthon is termeszthetünk akár egész évben. Különleges, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztető íze mellett jelentős a vitamin és ásványianyag-tartalma: magas a C-vitamin tartalma, emellett még A-, E- és K-vitamin, kén, króm, kálium, mangán, magnézium és kalcium is található benne és magas a vas- és a fehérjetartalma is. 
A friss levelek íze kellemes aromájú, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet. Leginkább frissen salátákba kavarva vagy szendvicsre szórva ajánlott fogyasztani, de használják párolt húsok, zöldségek mellé is. A főtt fogásokhoz csak tálaláskor adjuk hozzá így teljes mértékben megőrzi textúráját és a benne található értékes vitaminok sem vesznek kárba.
Otthoni termesztése rendkívül egyszerű: benedvesített papírtörlőre vagy vattára rászórjuk a zsázsamagokat majd az edényt lefedjük.
Néhány napig így tartjuk sötétben és amikor megjelennek a sziklevélkék akkor napfényes helyre tesszük. Akár már egy hét után szedhető. Így akár télen is értékes tápanyagforrás állhat a rendelkezésünkre. Éles konyhai ollóval egyszerűen levágjuk és az ételünkre szórjuk.
Csak a zsenge hajtásokat fogyasszuk, az idősebb növények íze már túl csípős és keserű.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések