Újévi lencsesaláta gazdagon

A lencse egészséges és finom eledel. A fekete vagy beluga lencse csodás színe és különleges íze mellett rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, hogy nem fő szét, ezért kiváló salátákba.
Hozzávalók
az öntethez
1 citrom leve ,
1/2 dl olívaolaj, 
1-2 cikk zúzott fokhagyma,
só,
őrölt fekete bors,
1 kk méz,
1 kk mustár

a salátához
20-25 dkg fekete lencse,
1-2 babérlevél,
1 fürt koktélparadicsom, 
1 hagyma,
2 avokádó,
piros, sárga és zöld kaliforniai paprika (mindenikből egy fél),

A lencsét, ha szükséges, átválogatjuk, hideg vízben alaposan megmossuk majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízbe feltesszük főni a babérlevelekkel együtt. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük. Amire a levét elfövi már puhának kell lennie. Esetleg ha szükséges még öntünk hozzá egy kis forró vizet és tovább főzzük néhány percig. Arra figyeljünk, hogy inkább apránként adjunk hozzá még vizet ha nem teljesen puha mintsem, hogy túl sok vízben főzzük és le kellejen róla önteni.
Amikor megfőtt kivesszük a babérleveleket és lefedve hagyjuk kihűlni majd hozzákavarjuk a feldarabolt hagymát, a négybe vágott paradicsomokat, a felkockázott paprikákat és avokádót. Végül meglocsoljuk az öntettel és tálaljuk

Önálló ételként is fogyaszthatjuk vagy kavarhatunk hozzá feta vagy telemea sajtot, de tálalhatjuk sült hússal is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések