Lecsómártás

A lecsót mindenki ismeri és előszeretettel készíti ugyanis nagyon finom és sokféleképpen kombinálható. Ha ezt a lecsót pépesítjük akkor egy finom, selymes mártás kapunk aminek a felhasználásához csak a képzeletünk szab határt. 
Alább az alaprecept olvasható ami tetszés szerint ízesíthető további fűszerekkel, úgy mint a fokhagyma, kapor, kömény, bazsalikom, oregánó, kakukkfű vagy rozmaring, annak függvényében, hogy mi kerül mellé feltétnek és köretnek.
Hozzávalók
1 rész hagyma,
4 rész paprika,
2 rész paradicsom,
só,
bors,
olaj,

A felaprított hagymát az olajon megdinszteljük majd hozzáadjuk a feldarabolt paprikát. Amikor félig kész beletesszük a lehéjazott, feldarabolt paradicsomot, fűszerezzük sóval és borssal majd készre pároljuk. Arra vigyázzunk, hogy ne maradjon nagyon sok leve, mert akkor híg lesz a mártásunk. Amikor kész alaposan pépesítjük botmixer vagy turmixgép segítségével, végül szitán átpasszírozzuk, hogy a paprikák héját eltávolítsuk.
Sült csirke, sertés, hal vagy fasírt mellé kitűnő. Köretként passzol hozzá a rizs, a kuszkusz, a bulgur, a köles, a tört bab vagy akár a krumpli is. Tálalhatjuk főtt tésztával, raviolival is, reszelt sajttal megszórva.
Rizzsel és grillezett pulykamellel

Forrón üvegekbe téve és kidunsztolva télire is eltehetjük. Kitűnő gasztroajándék lehet karácsonyra, de ízesíthetünk vele levest, pörköltet, gulyást vajas, zsíros vagy pirítós kenyeret is. Nincs is annál szívet melengetőbb érzés, mint amikor a zord tél közepén egy kis nyarat varázsolunk az ízek segítségével.😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések