Serpenyős pizza

Pizzát nem csak sütőben süthetünk, hanem a kályha tetején is. Nem kell hozzá más mint egy öntöttvas edény vagy vastag aljú, tapadásmentes serpenyő. Jó megoldás ha nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt vagy ha csak 1-2 személyre szeretnénk pizzát készíteni.
Nyári nagy melegben is jó választás ez a megoldás.

Hozzávalók
a pizzatésztához
1/4 kg liszt (650-es)
1/4 ek só
1,5 dl langyos víz
1/4 kk cukor
1/2 tasak szárított élesztő (3,5 g)
1 ek olíva olaj

feltétnek
pizzaszósz (én házi spagettiszószt használok),
ízlés szerint: szalámi, kolbász, sonka, gomba, hagyma, paprika, olíva bogyó, sajt-félék, ananász, csirkehús, hal, stb (a húsfélék legyenek kész termékek, nem nyers!)

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és összekeverjük a sóval és a szárított élesztővel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos cukros vizet és az olajat. Villával addig kavargatjuk apránként hozzá a széléről a lisztet amíg az egész lisztet felveszi. Ekkor kézzel jól összegyúrjuk, kerekre formáljuk. A tetejét megszórjuk liszttel, nedves ruhával letakarjuk (vigyázzunk,hogy ne érjen a tésztához) és 1 órán át kelesztjük. Amikor a duplájára kelt gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, kiserítjük és kerekre formázzuk.
Közben jól felforrósítunk egy, tapadásmentes serpenyőt majd beletesszük a kisujjnyi vastagra kinyújtott tésztát, lefedjük és addig sütjük amíg buborékok kezdenek képződni a felületén és az alja kezd kérgesedni, az oldala pedig bőrösödni (kb 1-2-3 perc).
Ekkor megfordítjuk, gyorsan rákenjük pizza- vagy spagettiszószt, rátesszük a kiválasztott feltétet, megszórjuk a sajttal és újra lefedjük. A serpenyő alatt a hőt körülbelül a felére csökkentve tovább sütjük, addig a amíg a sajt megolvad rajta és az alja szépen megpirul. 
Egy spatulával megemelve ellenőrizzük az alját és ha gyorsan sülne még alacsonyabbra csökkentjük a hőt, nehogy megégjen.
A végeredmény egy finom, ropogós aljú, vékony pizza
Ebből az adagból egy nagyobb vagy két kisebb pizzát tudunk készíteni, annak függvényében, hogy mekkora serpenyőnk van.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések