Forrólevegős fritőz (airfryer) - a konyhai csodagép

Bevallom szkeptikus voltam az elején
amikor erről a gépezetről olvastam/hallottam. Néztem videókat, olvastam véleményeket és mindenhol csak szuperlatívuszokban nyilatkoztak róla, dicsérték és ajánlották. Számomra viszont minden ami körül ilyen nagy csinnadrattát csapnak alapból gyanús 😄.
Ámde amikor a férjem meggyőző erejének hatására beadtam a derekamat és vásároltunk egyet, mondanom sem kell, hogy a szkepticizmusom rögtön elillant amint kipróbáltuk.
Gyakorlatilag szerelem lett első használatra 😍.
A forrólevegős fritőz az elmúlt pár év nagy újdonsága és ideális alternatíva azok számára akik az egészségesebb táplálkozást részesítik előnyben. A hagyományos olajsütőhöz vagy serpenyőben sütéshez képest semmi vagy minimális mennyiségű olaj használatával készíthető el benne például a prézlis szelet, rántott padlizsán, szalmakrumpli, fasírt, bundás kenyér, hogy csak néhányat említsek.
A forrólevegős fritőz tulajdonképpen olyan mint egy mini légkeveréses sütő. Egy fűtőszál hozza létre benne a hőt, egy fölötte elhelyezett ventilátor pedig biztosítja a forró levegő áramlását.
Sokkal gyorsabban melegednek fel mivel kisebb az űrtartalmuk mint a hagyományos sütőknek, ezáltal energiatakarékosabb a használatuk. Tökéletes választás, ha kis adagokat készítünk vagy kisebb háztartásokban használjuk. Az is egy pozitívum, hogy nem melegítik fel annyira a konyha levegőjét mint a hagyományos sütők, ami a nyári nagy melegben nem elhanyagolható szempont.
A fentebb említett néhány ételen kívül sok más étel is elkészíthető benne: a sült és grillezett húsoktól és zöldségektől kezdve a csőben sült fogásokon át a süteményekig szinte minden.
A bizonyos modellekben egészben grillezett csirke, nyárson sült, vagy akár pizza is készíthető vagy gyümölcs is aszalható.
Több típusú és méretű forrólevegős sütő létezik, ezért vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. Szem előtt kell tartanunk, hogy hány személyre, milyen gyakran és milyen ételek készítésére használnánk és mekkora a teljesítménye (hány wattos). Méretük űrtatalom szerint a 1,5 literestől a 12 literesig terjed, úgyhogy mindenki megtalálhatja a neki éppen megfelelőt.


Szinte minden modellhez kis receptfüzet is tartozik amiben pontos utasítások vannak az ételek elkészítését illetően.
hagyományos sütőre kalibrált receptek sütési idejét és hőmérsékletét azonban valamennyire csökkenteni kell és sütőnként ki kell tapasztalni.
Lehetne még mesélni róluk, de a legfontosabb az, hogy egészséges és ízletes ételeket lehet bennük készíteni viszonylag gyorsan és energiatakarékosan. És ez számomra bőven elég 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések