Pirított kenyérkockák (kruton, crouton)

A pirított kenyérkocka egy kiváló levesbetét amit az egész világon ismernek. Kitűnően passzol krém- vagy savanykás levesek, saláták és főzelékek mellé is.
Elkészítése egyszerű (mindössze kenyérre és olajra van szükség) és ráadásul remek felhasználása a már nem egészen friss, szikkadt kenyérnek. Ízlés szerint fűszerezhető is annak függvényében, hogy milyen étel mellé készítjük. Készíthetjük hagyományos sütőben vagy forró levegős fritőzben is, a végeredmény ugyan az: finom ropogós kenyérkockák ami vetekedhet bármelyik bolti áruval.
Hozzávalók

kenyér,
olívaolaj,
só,
ízlés szerint fűszerek: rozmaring, kakukkfű, fokhagymapor, petrezselyemzöld stb

A kenyérszeletek mindkét oldalát vékonyan megkenjük olívaolajjal, enyhén megsózzuk majd kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Ha ízesítjük, akkor ezen a ponton rászórjuk az apróra vágott zöld fűszereket és jól összeforgatjuk. Beletesszük a forrólevegős fritőz forgókosarába és 200 C fokon 10-12 perc alatt ropogósra sütjük.
Amennyiben hagyományos sütőben készítjük, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és félidőben átkeverjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések