Gyöngytyúk erdész módra

 A gyöngytyúk egy nem mindennapi alapanyag amiből mesés karácsonyi ételt varázsolhatunk. Bárhogy készítjük: sütve, töltve vagy akár levesnek, az ünnepi asztal fénypontja lehet. Alább egy gombás, fehérboros változat látható, aminek omlóssága és telt íze sokáig az emlékezetünkben marad.

Hozzávalók
(4 személyre)

1 db kb 1,2-1,5 kg-os konyhakész gyöngytyúk,
400 g barna csiperke (ha van egy kis vargánya és rókagomba),
200 g füstölt szalonna,
1 közepes vörös- vagy lilahagyma,
2,5 dl félszáraz fehérbor,
2,5 dl csirkehús alaplé,
1 szál kakukkfű,
1-2 babérlevél,
3-4 evőkanál liszt,
1 evőkanál olívaolaj,
só,
bors,

A gyöngytyúkot feldaraboljuk, sózzuk és borsozzuk.Az olívaolajat egy érclábosban felhevítjük és minden oldalukon megpirítjuk benne a gyöngytyúk darabjait (én a hátrészét nem használtam fel, abból leves készült). Megszórjuk a liszttel, összekavarjuk és további 5 percig pirítjuk. Ezután egy tányérra szedjük és lefedjük. Az apróra vágott hagymát és a felkockázott szalonnát az edénybe tesszük és kb 10 percig pirítjuk. Ezután beleöntjük a fehér bort és a húslevest és pár percig hagyjuk, hogy feloldja az odapörkölődött részeket. Visszatesszük a gyöngytyúk darabokat, beletesszük a kakukkfüvet és a babérlevelet és lassú tűzön, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk kb 25-35 percig.
Ezután hozzáadjuk a megtisztított, nagyságuktól függően kettőbe vagy négybe vágott, gombákat. Összekavarjuk és további 10-15 percig főzzük.
Forrón, pirított gnocchival vagy főtt laskával tálaljuk.
Inspiráció innen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések