Gyöngytyúk erdész módra
A gyöngytyúk egy nem mindennapi alapanyag amiből mesés karácsonyi ételt varázsolhatunk. Bárhogy készítjük: sütve, töltve vagy akár levesnek, az ünnepi asztal fénypontja lehet. Alább egy gombás, fehérboros változat látható, aminek omlóssága és telt íze sokáig az emlékezetünkben marad.
Hozzávalók
(4 személyre)
1 db kb 1,2-1,5 kg-os konyhakész
gyöngytyúk,
400 g barna csiperke (ha van egy
kis vargánya és rókagomba),
200 g füstölt szalonna,
1 közepes vörös- vagy lilahagyma,
2,5 dl félszáraz fehérbor,
2,5 dl csirkehús alaplé,
1 szál kakukkfű,
1-2 babérlevél,
3-4 evőkanál liszt,
1 evőkanál olívaolaj,
só,
bors,
A gyöngytyúkot feldaraboljuk,
sózzuk és borsozzuk.Az olívaolajat egy érclábosban felhevítjük és minden
oldalukon megpirítjuk benne a gyöngytyúk darabjait (én a hátrészét nem használtam fel, abból leves készült). Megszórjuk a liszttel,
összekavarjuk és további 5 percig pirítjuk. Ezután egy tányérra szedjük és
lefedjük. Az apróra vágott hagymát és a felkockázott szalonnát az
edénybe tesszük és kb 10 percig pirítjuk. Ezután beleöntjük a fehér bort és a
húslevest és pár percig hagyjuk, hogy feloldja az odapörkölődött részeket.
Visszatesszük a gyöngytyúk darabokat, beletesszük a kakukkfüvet és a
babérlevelet és lassú tűzön, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk kb 25-35 percig.
Ezután
hozzáadjuk a megtisztított, nagyságuktól függően kettőbe vagy négybe vágott,
gombákat. Összekavarjuk és további 10-15 percig főzzük.
Forrón, pirított gnocchival vagy
főtt laskával tálaljuk.
Inspiráció innen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése