Fekete rizspuding

A fekete rizs egy nagyon egészséges alapanyag, szénhidrátban szegény azonban rostban és olyan növényi anyagokban gazdag, amelyek felveszik a harcot a szívbetegség és a daganatok ellen. Különleges, diós aromája miatt alkalmas sós és édes ételek készítéséhez is. Főzés előtt a szemek feketék, kifőzve viszont mély burgundi színűvé válnak. Thaiföldön és Indonéziában nagyon népszerű a belőle készült rizspuding, ami tulajdonképpen tejberizs.
Hozzávalók
200 g fekete rizs,
8 dl víz,
csipetnyi só,
1 vaníliarúd kikapart magja,
4-5 ek barna cukor,
1 lime vagy citrom reszelt héja,
1 doboz (400 ml-es) kókusztejszín (vagy rendes tejszín + 2 ek kókuszreszelék),
ízlés szerint narancs, banán, mangó, ananász a díszítéshez

A rizst feltesszük főni a vízzel és a sóval és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg megpuhul és teljesen elfövi a levét. Ez kb 20-25 perc. A vége felé kavargassuk, hogy ne égjen le. Ekkor beletesszük a vanília kikapart magját, a cukrot, a tejszínt és folyamatosan kavargatva tovább főzzük amíg jól besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt átkavarjuk, tálkákba tesszük vagy tálalógyűrű segítségével tányérokra helyezzük és gyümölccsel díszítjük. Meglocsolhatjuk még egy kis kókusztejjel.
Bármikor fogyaszthatjuk, de különleges megjelenése miatt csúcspontja lehet egy ünnepi vacsorának.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések