Csurgatott fánk

Farsang a fánksütés ideje is. De nem csak szalagos fánkot készíthetünk. Nagyon finom a csurgatott fánk is (vagy churros vagy chichi, attól függ hogy nálunk, Spanyolországban vagy Franciaországban készül). Most csokis puding készült mellé.
Égetett tésztát készítünk annyi eltéréssel, hogy teszünk hozzá egy tasak Bourbon vaníliás cukrot. Csillag végű csővel ellátott habzsákba kanalazzuk és a hűtőbe tesszük 20-25 percre. Közben felhevítjük az olajat. A zsákból a masszát forró olajba nyomjuk spirál formában. Ha egyenes, egyforma fánkokat szeretnénk akkor nyomjuk egy lapítóra és óvatosan tegyük át az olajba. Hamar sül, vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla az olajat. Porcukorral meghintve vagy különféle öntetekbe mártogatva fogyasszuk.

Egy régi szakácskönyvben is található hasonló recept:
"Végy vajat és tejet egy serpenyőbe. Forrald meg. Keverj lisztet belé, amíg sűrű lészen, tartsd a tűz felé, hadd száradjon meg jól. Tedd az tésztát egy tiszta edénybe. Üss tyúkmonyakat belé, keverd el a kezeddel. Se ne igen hígan, se ne igen vastagon csináld. Az olyan tésztát vizipuska által ereszd a vajba, avagy lyukaszd meg egy fazéknak az fenekét, s által ereszd. Az vajban rántsd meg."
(Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések