Kolbászos lencsegulyás
2 murok,
1 petrezselyem,
egy kisebb zeller,
1 nagyobb hagyma,
25 dkg száraz lencse,
30-40 dkg kolbász,
só,
bors,
pirospaprika,
őrölt köménymag,
olaj
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rátesszük a vékony karikára vágott zöldségeket és fedő alatt pároljuk. Amikor félig megpuhultak rátesszük karikára vágott füstölt kolbászt és egy kicsit azzal is átpirítjuk. Megfűszerezzük és jöhet rá a jól megmosott lencse (nem muszáj előzőleg beáztatni, habár én néha mégiscsak beáztatom 1 órára). Felöntjük annyi vízzel amennyi épp csak ellepi. Addig főzzük amíg a levét elfövi.
Készíthetjük paradicsomosan is. Amikor a lencse majdnem kész, hozzáteszünk egy nagy, lehéjazott paradicsomot kockára vágva, 2-3 babérlevelet és úgy főzzük tovább.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése