Mustár készítése házilag
Hozzávalók
10 dkg mustárliszt,
1,5 dl almaecet,
1 dl víz,
1 teáskanál méz,
só
fűszerek ízlés szerint: őrölt fehérbors, őrölt koriandermag, őrölt kömény, őrőlt szegfűbors, fokhagyma, tárkony, torma, egész vagy darabosra tört mustármag stb.
A mustárlisztet tegyük egy üvegtálba vagy nagyobb befőttes üvegbe, keverjük hozzá az ecetet, fedjük le (de ne hermetikusan!) és tegyük egy napra a hűtőbe. Másnap adjuk hozzá a kiválasztott fűszereket, a sót, a mézet és a vizet, majd keverjük össze alaposan. Lefedve hagyjuk a hűtőben érlelődni néhány napot, amíg az ízek összeérnek. Idővel veszít a csípősségéből, de ha nem akarunk nagyon csípős mustárt készíteni akkor a masszához tegyünk kicsivel több vizet és főzzük addig amíg sűrűsödni kezd.
Édes mustár
Hozzávalók
10 dkg mustárliszt,
1 dl édes must vagy édes fehér bor,
1 ek méz,
1 ek balzsamecet,
só,
fűszerek ízlés szerint
A mustárlisztre ráönjük a felforralt mustot vagy bort és alaposan összekavarjuk. Beletesszük a többi hozzávalót és néhány percig forraljuk. Amikor kihűlt üvegekbe tesszük és a hűtőben tároljuk. Ez a mustár is enyhén csíp az édessége mellett.
Mustárlisztet otthon is készíthetünk: a mustármagokat több részletben daráljuk meg kávédarálóval, de vigyázzunk, hogy a liszt ne melegedjen túl, mert akkor keserű lesz a mustár. Ha krémesebb mustárt szeretnénk akkor sűrű szitán szitáljuk át és a szitán fennmaradó darabosabb részt daráljuk újra. Ezt akár többször is megismételhetjük.
Mustárlisztet otthon is készíthetünk: a mustármagokat több részletben daráljuk meg kávédarálóval, de vigyázzunk, hogy a liszt ne melegedjen túl, mert akkor keserű lesz a mustár. Ha krémesebb mustárt szeretnénk akkor sűrű szitán szitáljuk át és a szitán fennmaradó darabosabb részt daráljuk újra. Ezt akár többször is megismételhetjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése