Bordás laska (csigatészta, lúdgége)

A bordás laska vagy más néven csigatészta, lúdgégetészta egy régi magyar levesbe való. Hagyományos, ünnepi levesbetét és ma is vannak olyan vidékek ahol ahol az ünnepi vagy lakodalmas tyúkhúsleves elképzelhetetlen nélküle. Mivel elkészítése időigényes és meglehetősen szaporátlan, ilyen alkalmakra ezt a tésztát kalákába, több asszony készíti. Közben énekléssel, beszélgetéssel, mesékkel, pletykákkal ☺ múlatják az időt.
Egy kisebb adaggal viszont megéri foglalatoskodni mert összehasonlíthatatlanul finomabb mint a bolti.
Hozzávalók
1 tojás,
10 dkg finomliszt,
késhegynyi só,

A tojásból és a lisztből sima tésztát gyúrunk és fóliába csomagolva 20-25 percig pihentetjük (nem hűtőben!). Utána lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, ha még ragad, kicsit szikkadni hagyjuk, majd felvágjuk.
Ha kisebbeket szeretnénk 1x1, ha nagyobbakat akkor 2x2 centiméteres négyzetekre vagy rombuszokra vágjuk, majd egy erre a célra készített recés lapocskán vagy a szövőszék bordáján egy orsó hegyével egyenként felsodorjuk.
Ügyeljünk arra, hogy a sodrásra váró kockák ne száradjanak ki, mert könnyen eltörhetnek és nem lehet majd felcsavarni.

Amire érdemes odafigyelni:

1. mindig szoba hőmérsékletű tojásokat használjunk,
2. a lisztet ne tegyük bele egyszerre, mert a tojások méretétől és a liszt minőségétől függően a felhasználandó liszt mennyisége a megadottól kissé eltérhet,
3. a sót csak akkor tegyük bele, ha frissen kifőzzük; ha szárítjuk akkor só nélkül készítsük mert ellenkező esetben a tárolás során meg fog barnulni


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések