Fűszeres sültalma-likőr
Különleges karácsonyi ital készíthető sült almából, ami dekoratív üvegbe töltve akár gasztroajándék is lehet.
Hozzávalók
5-6 közepes alma,
3-4 fahéjrúd,
4-5 szegfűszeg,
2-3 felhasított kardamom hüvely,
2-3 felhasított kardamom hüvely,
2 csillagánizs,
egy darab friss gyömbér (kb 2cm-es) felszeletelve,
1 vanília rúd felhasítva,
1 vanília rúd felhasítva,
250 g barna cukor,
5 dl szesz (96 fokos),
7 dl víz
Az
almákat megmossuk, cikkekre daraboljuk, kivágjuk
a magházukat és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Megszórjuk a cukorral és melléje tesszük a fűszereket.
Kb 30-40
perc alatt megsütjük.
Amikor kész, egy öblös üvegbe tesszük a karamellizálódott cukorral együtt és ráöntjük a vízzel hígított szeszt és az üveget lezárjuk.
Amikor kész, egy öblös üvegbe tesszük a karamellizálódott cukorral együtt és ráöntjük a vízzel hígított szeszt és az üveget lezárjuk.
Minimum 2-3 hetet hagyjuk érlelődni, ez idő alatt néha megrázogatjuk. Ezután leszűrjük és jól záródó üvegebe tesszük.
Szesz híján 1 liter almapálinkát vagy jó minőségű vodkát öntünk rá (ezeket nem kell hígítani vízzel).
Szesz híján 1 liter almapálinkát vagy jó minőségű vodkát öntünk rá (ezeket nem kell hígítani vízzel).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése