Csirkemájjal töltött fürj levelestészta-fészekben
(4 személyre)
4 db fürj (egyenként 250 g),
400-500 g csirkemáj,
2-3 ek szarvasgombás olaj,
2-3 ek vaj,
8-12 darab közepes barna csiperke
1 nagyobb hagyma,
3-4 ek kukoricakeményítő,
150 ml vörösbor,
50-100 ml portói,
alaplé,
só,
fehér bors,
leveles tészta (kb 800 g),
A fürjeket kicsontozzuk a következő módszerrel: levágjuk
a nyakat és a szárnyak végét. Egy hegyes késsel megvágjuk a
húst a villacsont mentén és a csontot kiemeljük. Az ujjaink
segítségével óvatosan elkezdjük lefejteni a húst a mellcsontról
és a gerincről. Vigyázzunk, hogy a bőr ne szakadjon el. Amikor
picit fellazul, belülről elvágjuk a vállízületet és tovább
folytatjuk a hús lefejtését miközben óvatosan kifordítjuk a
bőrt a hússal együtt. Amikor elérjük a combízületet azt is
vágjuk el. Ekkor a gerinc- és
a mellcsont már kivehető.
Óvatosan fejtsük le a húst a felső combokról is majd vágjuk el
a felső és az alsó comb közötti ízületet. Az
alsó combokban benne hagyjuk a csontot.
Ekkor a fürj teljesen ki van fordítva akár egy kesztyű. Finoman
fordítsuk vissza.
A módszer az alábbi videón meg is tekinthető:
A módszer az alábbi videón meg is tekinthető:
A kicsontozott fürjeket kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és fóliába csomagolva egy éjszakára pácolódni tesszük.
A csontokra kb 300-400 ml vizet öntünk, ételízesítővel fűszerezzük és alaplevet főzünk.
A leveles tésztából 8 korongot vágunk. 4 korongnak a közepét kivágjuk, úgy hogy kb ujjnyi széles peremet hagyunk. A teljes korongokat megkenjünk felvert tojással, ráfektetjük a lyukas korongokat majd a széleit az ujjunkkal összecsippentjük, hogy sülés közben ne váljanak szét.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben aranybarnára sütjük. A közepén ha felnő a tészta óvatosan vegyük ki vagy nyomjuk le (ezekbe az üregekbe kerülnek majd tálaláskor a fürjek). Hagyjuk kihűlni.
A maradék tésztából korongokat, vagy rudacskákat sütünk, jó lesz vele mártogatni a szószt.
A maradék tésztából korongokat, vagy rudacskákat sütünk, jó lesz vele mártogatni a szószt.
A csirkemájakat a szarvasgombás olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk majd beletöltjük a fürjekbe. A nyílást összetűzzük.
Egy serpenyőben (olyan legyen amit a sütőbe is betehetünk) felhevítjük a vajat, átforgatjuk rajta a gombákat majd beletesszük a fürjeket és minden oldalukon megsütjük (összesen kb 5 percig).
Ezután serpenyőstől előmelegített sütőbe tesszük kb 10-15 percre. Amikor kész, a fürjeket és a gombát tegyük félre és alufóliával letakarva tartsuk melegen.
A serpenyőt újra a tűzhelyre tesszük és a visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rászórjuk a kukoricakeményítőt és simára kavarjuk. Felöntjük a borral, portóival és alaplével és addig forraljuk amíg eléri a megfelelő sűrűséget. Ha maradt csirkemájunk, azt is beletehetjük.
Inspiráció a Babett lakomája című filmből, szabadon.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése