Mézes szelet

Gyermekkorom egyik (a sok közül ☺) kedvenc süteménye volt és most is az. Mézes krémes, mézes béles, mézes zserbó, grízes mézes... bárhogy is nevezzük, ugyanarról az ínycsiklandó süteményről van szó amelyben a puha mézes lapok, az enyhén citromos krém és a savanykás lekvár ellenállhatatlan triót alkotnak.
Hozzávalók

a lapokhoz:
2 tojás,
20 dkg barna cukor,
4,5 dkg zsír,
1,5 kk szódapor,
3 ek vegyes virágméz,
4 ek tej,
50-60 dkg liszt

a krémhez:
3 dl tej,
3 ek gríz,
1/4 kg vaj,
1/4 kg porcukor,
reszelt citromhéj

savanykás íz (pl. som vagy barack),
vaníliás porcukor a tetejére

A liszten kívül a hozzávalókat gőz fölött addig kavarjuk amíg a cukor elolvad és a massza habosodni kezd (kb 10 perc). Langyosra hűtjük és hozzáadjuk a lisztet de nem egyszerre, mert nem mindig veszi fel az egészet, csak annyit, hogy puha tésztát kapjunk.
Frissen tartó fóliába csomagoljuk és fél órát a hűtőben pihentetjük, majd négy egyenlő részre osztjuk és lisztezett gyúródeszkán, vékony, téglalap alakú lapokat nyújtjuk.
A lapokat 180 fokra előmelegített sütőben, kb 4-5 perc alatt megsütjük, tepsi hátán amit zsírozunk és lisztezünk vagy sütőpapírral borítunk.
Amikor megsült óvatosan lecsúsztatjuk a tepsi hátáról és hagyjuk kihűlni. Vigyázni kell mert könnyen törik.
A tejben megfőzzük a grízt és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral és rendre hozzáadjuk a kihűlt grízt.
Összeállítjuk a süteményt a következő sorrendben: lap, grízes krém, lap, íz, lap, grízes krém, lap. Másnapig állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak. A tetejére egy lapítót és valamilyen nehezéket teszünk, hogy szép egyenletes legyen.
Másnap vaníliás porcukorral meghintjük és felszeleteljük.
Az eredeti receptet édesanyám jegyezte le valamikor rég, én egy picit változtattam rajta.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések