Marhanyelv vadasan

Hozzávalók:
egy méretes marhanyelv (kb 1 kg),
1 fej hagyma,
3 cikk fokhagyma,
6-7 nagyobb murok,
3 petrezselyem gyökér,
1 kisebb zeller gyökér,
3 evőkanál tejföl,
1 teáskanál szemes bors,
5-6 borókabogyó,
4-5 db babérlevél,
2 evőkanál liszt,
1 evőkanál mustár,
1/2 dl olaj,

A marhanyelvet alaposan megmossuk, majd hideg sós vízben főni tesszük. Amikor már majdnem kész (kb 2-3 óra elteltével), hozzáadjuk a megpucolt, egészben hagyott zöldségeket és fűszereket majd addig főzzük amíg a zöldségek is megpuhulnak.
A megfőtt a nyelvet a forró vízből kivéve pár percre hideg vízbe tesszük majd lehámozzuk róla bőrt.
Kép forrása: www.belly-joy.com

Ha kellően meg van főve könnyen lejön. A nehezebben eltávolítható részeket éles késsel lekapargatjuk.
Kép forrása: Wikimedia commons

Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, félre tesszük és lefedjük, hogy ne száradjon ki.
A léből kiszedjük a zöldséget majd tetszés szerint lereszeljük, átpasszírozzuk vagy turmixoljuk.
Az olajon megfuttatjuk a lisztet, hozzáadjuk a zöldségpürét és jól összekavarjuk. Mustárral, tejföllel ízesítjük majd összerotyogtatjuk. Ha szükséges húslével hígítjuk. Ízlés szerint tehetünk még bele mustárt vagy cukrot.
Köretnek makarónit, tarhonyát, laskát adunk mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések