Aranydurbincs sütőben krumpliágyon - spanyol karácsonyi étel
Akár ünnep van, akár nem a spanyolok sok halat és tengeri herkentyűt esznek, de karácsonykor előszeretettel készítik ezt az egyszerű de nagyon finom fogást ami spanyol nevén: besugo al horno con patata.
Hozzávalók
(személyenként)
1 db, 200-250 g-os konyhakész tengeri durbincs,
só,
őrőlt fehér bors,
mediterrán fűszerkeverék,
1/2 citrom,
3-4 közepes krumpli (nem szétfővő fajta),
1 kis fej hagyma,
2-3 koktélparadicsom,
4-5 cikk fokhagyma,
1/2 dl fehér bor,
olívaolaj
A megtisztított, lepikkelyezett halat szárazra töröljük, a fejét le is vághatjuk, mindkét oldalán beirdaljuk majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és a mediterrán fűszerkeverékkel. Végül a bevágásokba egy-egy fél citromszeletet teszünk. Fóliába csomagolva pácoljuk kb 1/2 órát.
Közben előkészítjük krumplit: meghámozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk majd párolóedényben, gőz fölött félig megpároljuk. Amikor kész egy sültes tálba tesszük, rászórjuk a felkarikázott hagymát, fokhagymát és a félbe vágott paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk majd rátesszük a halat. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és ráöntjük a bort.
175-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 25-30 perc alatt készre sütjük.
A krumplit nem szükséges előfőzni, viszont akkor vékony szeletekre vágjuk, hogy a hallal egyszerre készüljön el.
A krumplit nem szükséges előfőzni, viszont akkor vékony szeletekre vágjuk, hogy a hallal egyszerre készüljön el.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése