Báránypástétom
A báránypástétom (vagy báránysajt, románul drob de miel) egy hagyományos román étel, a húsvéti asztal elengedhetetlen fogása. A fűszerezését egyéni ízlés szerint alakíthatjuk mert a bárányhoz sokféle zöld fűszer talál (borsikafű, kapor, majoránna, petrezselyem, rozmaring, tárkony, zsálya, menta, csombort) s mivel ez egy pástétomféle, nyugodtan használatunk pástétom-fűszereket is (pl, szegfűbors, köménymag, szerecsendió). Fokhagyma, zöldhagyma, petrezselyemzöld viszont mindenképp kerüljön bele.
1 nagyobb vagy 2 kisebb bárány belsőségei (szíve, mája, tüdeje, lépe, veséje) kb 1,2-1,5 kg,
1 fej hagyma,
3-4 szál újhagyma (zöldjével együtt),
3 keményre főtt tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
só,
bors,
csombort,
oregáno,
jó késhegynyi szerecsendió,
néhány cikk fokhagyma,
3-4 ek zsír,
2-3 nyers tojás (a végén látszik, hogy kell-e bele mind a három),
a bárány hashártyája
Az aprólékot jól megmossuk, a hártyákat leszedjük, a veséket kettévágjuk, kipucoljuk (lehet egy kis ideig enyhe ecetes vízbe áztatni, majd langyos vízzel lemosni) leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük majd enyhén sós vízbe feltesszük főni.
Amikor a belsőségek megfőttek leszűrjük és miután kihűlt ledaráljuk a húsdarálón.
A hagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk, aranysárgára pirítjuk a zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott újhagymát és pár percig pirítjuk majd hozzáadjuk a ledarált aprólékot és még 5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről és ha kissé kihűlt ízesítjük a fűszerekkel. Eldolgozzuk 2 nyers tojással, ha nem állna össze hozzátesszük a harmadikat is és óvatosan belekavarjuk a keményre főtt, kihűlt és apró kockára vágott kemény tojásokat.
A hashártyát kiterítjük, ráhelyezzük pástétomot amit kézzel kicsit összenyomkodunk, hogy tömött legyen majd megformázzuk (kerekre vagy hosszúkásra). Végül felhajtogatjuk rá a hártya széleit és megfordítjuk, hogy a hajtott rész legyen alul.
Tepsibe tesszük és előmelegített sütőbe addig sütjük amíg szép piros lesz (180 fokon, légkeveréssel 30-40 perc).
Egy másik, gombapéppel, sonkával felturbózott változata itt olvasható.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése