Aszalt szilvás kolbász
A gyümölcs-hús párosítás nagyon izgalmas ízvilágot eredményez. Bizonyos gyümölcsök, aszalt formájukban is, jól harmonizálnak húsfélékkel. Igazi különlegesség ez az aszalt szilvás kolbász amit már rég készülök elkészíteni és ami frissen és felfüstölve is egyaránt finom. Elkészítése megegyezik a hagyományos kolbászéval.
2,5 kg disznólapocka,
1,5 kg zsírnak való szalonna,
70-75 g só,
3 teáskanál őrölt fekete bors,
50-60 g zúzott fokhagyma,
2-3 dl vörösbor,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál őrölt fahéj,
100-150 g aszalt szilva
vékony disznóbél*
Az aszalt szilvát apró kockákra vágjuk, beáztatjuk annyi fahéjjal fűszerezett vörösborba amennyi ellepi és hagyjuk, hogy jól megszívja magát.
A húst és a szalonnát közepes rostával ledaráljuk, egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a fűszereket, rálocsoljuk a maradék bort és alaposan összegyúrjuk. 12-24 órára hűtőbe tesszük érlelődni.
Amikor a belet előkészítettük, beletöltjük a húst, vigyázzunk, hogy ne legyen se túl laza, se túl kemény. Betöltés előtt érdemes egy gombócnyi húst ellapítva kis olajban megsütni, hogy érezzük a fűszerek összhatását. Ha esetleg szükséges akkor utánafűszerezünk. A végeket elkötjük, imitt-amott tűvel megszurkáljuk és egy éjszakára szellős, hűvös helyre akasztjuk, hogy a fölösleges víz kicsepegjen belőle és megszikkadjon
*Disznóbél a boltban, tisztítva, sóval tartósítva kapható, ezzel annyi dolgunk lesz csak, hogy kézmeleg vízben 30-40 percig áztatjuk. Utána enyhe ecetes vízben átmossuk majd jól átöblítjük. Felhasználásig kevés vízben állni hagyjuk.
Amikor a belet előkészítettük, beletöltjük a húst, vigyázzunk, hogy ne legyen se túl laza, se túl kemény. Betöltés előtt érdemes egy gombócnyi húst ellapítva kis olajban megsütni, hogy érezzük a fűszerek összhatását. Ha esetleg szükséges akkor utánafűszerezünk. A végeket elkötjük, imitt-amott tűvel megszurkáljuk és egy éjszakára szellős, hűvös helyre akasztjuk, hogy a fölösleges víz kicsepegjen belőle és megszikkadjon
*Disznóbél a boltban, tisztítva, sóval tartósítva kapható, ezzel annyi dolgunk lesz csak, hogy kézmeleg vízben 30-40 percig áztatjuk. Utána enyhe ecetes vízben átmossuk majd jól átöblítjük. Felhasználásig kevés vízben állni hagyjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése