Krumplisaláta gazdagon

A krumplisaláta könnyen elkészíthető és különösen jól illik rántott és sült húsokhoz. Ideális köret az ünnepi asztalon is, hisz reggel vagy akár előző este elkészíthető, ezzel is könnyítve az ünnepi ebéd vagy vacsora előkészületein. Alább a klasszikus hagymás krumplisaláta felturbózott változatának elkészítési módja látható.
Hozzávalók
(4 személyre)
80-90 dkg krumpli (nagyjából egyforma nagyságúak legyenek és nem szétfővős fajta),
1 nagy vagy 2 kisebb fej lila vagy vöröshagyma,
néhány ecetes uborka,
néhány ecetes gogos vagy ecetes sült kápia,
olívaolaj,
néhány ek kanál az ecetes uborka és a gogos levéből
só,
bors

A jól megmosott krumplit erősen sós vízben, héjastól megfőzzük, de vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. A só egy része áthatol a krumpli héján, így finomabb lesz. A sok só hatására a krumpli héja épen marad (régen az írek tengervízben főzték a krumplit, azért hogy ne repedjen meg a héja).
A megfőtt krumpliról leöntjük a forró vizet és a krumplikat néhány másodpercre jéghideg vízbe merítjük. Ettől a héja felhólyagosodik és elválik a krumplitól, ezáltal könnyebben meg lehet pucolni. Nem kell félni, ennyi alámerítéstől nem ázik szét a krumpli és nem lesz vízízű sem. Rögtön meghámozzuk majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután kb 1 cm vastag karikákra vágjuk és egy salátástálba tesszük. Ha nagyok a krumplik akkor először hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk és utána szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, félbe vagy negyedekbe vágjuk majd vékonyan felszeleteljük. Az ecetes uborkát vékonyan felszeleteljük (én sarvalóval szoktam), a gogost vagy kápiát vékony csíkokra vágjuk. A zöldségeket a krumplira tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, az uborka és a gogos levével majd óvatosan összeforgatjuk. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült salátát hűvös helyen (de nem a hűtőben!) legalább egy órát (de lehet többet is) állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ismét átkavarjuk.
Grillezett borjúszelet krumplisalátával

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések