Különleges fűszeres kolbász

Hozzávalók
1,8 kg disznólapocka,
400 g bőr nélküli szalonna,
35 g só,
2 teáskanál pirospaprika,
2 teáskanál őrölt fehér bors,
2 teáskanál őrölt koriandermag,
1 teáskanál őrölt szerecsendió,
2 csapott ek egész köménymag,
2-3 dl víz vagy vörösbor
vékony disznóbél*

A húst és a szalonnát közepes rostával ledaráljuk, egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a fűszereket, rálocsoljuk a vizet vagy a bort és alaposan összegyúrjuk. 12-24 órára hűtőbe tesszük érlelődni.
Amikor a belet előkészítettük, beletöltjük a húst, vigyázzunk, hogy ne legyen se túl laza, se túl kemény. Betöltés előtt érdemes egy gombócnyi húst ellapítva kis olajban megsütni, hogy érezzük a fűszerek összhatását. Ha esetleg szükséges akkor utánafűszerezünk. A végeket elkötjük, imitt-amott tűvel megszurkáljuk és egy éjszakára szellős, hűvös helyre akasztjuk, hogy a fölösleges víz kicsepegjen belőle és megszikkadjon


*Disznóbél a boltban, tisztítva, sóval tartósítva kapható, ezzel annyi dolgunk lesz csak, hogy kézmeleg vízben 30-40 percig áztatjuk. Utána enyhe ecetes vízben átmossuk majd jól átöblítjük. Felhasználásig kevés vízben állni hagyjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések