Sült sajtos padlizsán vöröslencse-főzelékkel
(4 személyre)
4 kisebb vagy 2 nagyobb padlizsán,
1 paradicsom,
2 nagy cikk fokhagyma,
juhsajt,
gorgonzola,
gorgonzola,
1 kisebb citrom leve,
só,
fehér bors,
olívaolaj
a lencsefőzelékhez
2 evőkanál kókuszzsír,
3 gerezd zúzott fokhagyma,
1 kk reszelt gyömbér
1 közepes sárgarépa lereszelve,
1 dl vastag paradicsomlé vagy 2 ek paradicsompaszta,
5-6 dl zöldségleves,
150 g száraz vörös lencse, alaposan öblítve hideg vízzel és lecsepegtetve,
0,5-1 dl tejszín,
1/2 kk currypor,
só
2 evőkanál kókuszzsír,
3 gerezd zúzott fokhagyma,
1 kk reszelt gyömbér
1 közepes sárgarépa lereszelve,
1 dl vastag paradicsomlé vagy 2 ek paradicsompaszta,
5-6 dl zöldségleves,
150 g száraz vörös lencse, alaposan öblítve hideg vízzel és lecsepegtetve,
0,5-1 dl tejszín,
1/2 kk currypor,
só
A jól megmosott padlizsánokat hosszában kettévágjuk majd a húsukat rombusz alakban viszonylag mélyen bevagdossuk. Alaposan megsózzuk és 20-30 percre félre tesszük. Ezután óvatosan kinyomkodjuk belőle a sós levet és papírtörlővel leitatjuk.
Megkenjük olívaolajjal és borsozzuk. A zúzott fokhagymát és a citromlevet összekavarjuk és meglocsoljuk vele a padlizsánokat. Ezután a bevágásokba vékony sajtszeleteket helyezünk. A tetejére néhány vékony szelet paradicsomot teszünk, és rámorzsolunk egy kis gorgonzolát.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A sütési idő a padlizsánok méretétől függően 25-40 perc.
A lencsét leöblítjük hideg vízzel és egy szűrőben félre tesszük, hogy jól lecsepegjen.
Egy serpenyőt felmelegítünk, beletesszük a kókuszzsírt, a fokhagymát, gyömbért és sárgarépát. Kb 2 percig gyakran kevergetve pároljuk. Hozzáadjunk a paradicsomlevet, a zöldségleves egy részét (kicsit több mint felét) és összekavarjuk. Ezután belekavarjuk a lecsepegtetett lencsét és közepes lángon felforraljuk majd lassú tűzön főzzük amíg a lencse jól megpuhul (az sem baj, ha kicsit szétfő). Időnként kavarjuk át és ha szükséges zöldséglevessel hígítsuk.
Ízesítjük curryvel és végül hozzákavarjuk a tejszínt hogy krémesebb legyen. Ha szükséges még sózzuk.

A lencsét leöblítjük hideg vízzel és egy szűrőben félre tesszük, hogy jól lecsepegjen.
Egy serpenyőt felmelegítünk, beletesszük a kókuszzsírt, a fokhagymát, gyömbért és sárgarépát. Kb 2 percig gyakran kevergetve pároljuk. Hozzáadjunk a paradicsomlevet, a zöldségleves egy részét (kicsit több mint felét) és összekavarjuk. Ezután belekavarjuk a lecsepegtetett lencsét és közepes lángon felforraljuk majd lassú tűzön főzzük amíg a lencse jól megpuhul (az sem baj, ha kicsit szétfő). Időnként kavarjuk át és ha szükséges zöldséglevessel hígítsuk.
Ízesítjük curryvel és végül hozzákavarjuk a tejszínt hogy krémesebb legyen. Ha szükséges még sózzuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése