Marchal máj

Hangzatos megnevezése ellenére egy egyszerű ételről van szó. Nevét Marchal József, 19. századi szakácsművészről kapta. Gyakorlatilag natúr máj pirított szalonnával. Elkészítésének lényege, hogy a bevagdosott szalonna kisütött zsírjában ropogósra sütjük a lisztbe forgatott májszeleteket, melyet tálaláskor paprikába mártott „kakastaréj” szalonnával díszítünk.
Hozzávalók
500 g borjúmáj,
150-200 g zsírszalonna,
liszt,
só,
bors,
paprika

A megtisztított májat kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 1-2 órára tejbe áztatjuk majd leszűrjük és jól lecsorgatjuk.
A szalonnát vékony szeletekre vágjuk majd félcentinként bevagdossuk és egy serpenyőben jól kisütjük, hogy ropogós legyen. Amikor kész van kivesszük a zsírból és félretesszük.
A lecsepegtetett májszeletek felületét papírtörlővel leitatjuk majd lisztbe forgatjuk. A szalonna kisült zsírjában mindkét oldalukat megpirítjuk, oldalanként kb 2-3 percig. Akkor jó ha megszúrva nem enged rózsaszínes levet. Ezután tányérra szedjük, sózzuk, borsozzuk majd a paprikába mártott „kakastaréj” szalonnával együtt tálaljuk.
Köretnek krumplipürét vagy törtpaszulyt adunk melléje de akár friss zsemlével is tálalhatjuk. Kísérőként ecetes uborkát vagy más savanyúságot kínálunk melléje, de mustárral is nagyon finom.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések