Rakottkrumpli-leves

A hagyományos húsvét utáni rakott krumpli elmaradt, most viszont leves formájában köszön vissza. Én a rakott krumplit kolbász nélkül, sajtos besamel mártással, fehér borssal és szerecsendióval ízesítve szoktam készíteni, úgyhogy ízvilágában ez a leves is ezt követi.
Hozzávalók
(4 személyre)

70-80 dkg kg krumpli,
4 db keményre főtt tojás,
1 ek vaj,
1 evőkanál liszt,
1,5-2 dl tejföl,
só,
őrölt fehér bors,
őrölt szerecsendió,
házi juhsajt

A megtisztított, megmosott krumplit karikára vágjuk, megsózzuk és annyi vízben amennyi jól ellepi (kb 1-1,2 liter) oda tesszük főni és addig főzzük amíg a krumpli már majdnem puha.
A habzásig melegített vajon megfuttatjuk a lisztet, fűszerezzük borssal és szerecsendióval, beletesszük a tejfölt és csomómentesre kavarjuk. Ezután felhígítjuk a krumpli fövőlevével majd az egészet a megfőtt krumplira öntjük és összeforraljuk.
Tálaláskor a tányérba tesszük a felkarikázott főtt tojást és a néhány kocka házi juhsajtot és rámerjük a forró levest. Ízlés szerint még fűszerezhetjük őrölt fehér borssal vagy őrölt szerecsendióval.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések