Vörös labodaleves
A laboda a régi idők, mostanra szinte elfeledett főzeléknövénye. Van zöld, vörös, rózsaszín változata is. Kiváló főzeléknek, levesnek, de nyersen salátának is kitűnő, sőt a nagyobb levelekből töltike is készíthető. Gyógyító, serkentő hatása sem elhanyagolható. A spenóttal ellentétben sokkal gazdagabb ásványi anyagokban.
Hozzávalók
500-600 g zsenge vörös labodalevél,
2-3 cikk fokhagyma felaprózva,
só,
1 nagyobb vagy 2 kisebb rebarbaraszár,
1 dl tej,
2 ek liszt,
a rántottához:
4-5 tojás,
1 kk zsír,
néhány karika paprikás kolbász vagy szalámi,
só
Kb. 1,5 liter vízbe beletesszük a fokhagymát, megsózzuk és felforraljuk. Közben a labodát megmossuk és a leveleit a szárról leszedegetjük, a rebarbaraszárat megpucoljuk és vékonyra felszeleteljük.
Ezután a leveleket és rebarbarát a forrásban lévő vízbe tesszük és 5-10 percig főzzük. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet a tejjel csomómentesre kavarjuk, rámerünk a forró levesből 1-2 merőkanálnyit majd a forrásban levő leveshez öntjük és felforraljuk.
A zsírt felforrósítjuk és megpirítjuk benne az feldarabolt kolbászt vagy szalámit amit majd átteszünk a levesbe. A visszamaradt zsíron púpos rántottát készítünk: a felvert, sóval, borssal ízesített tojásokat beleöntjük a serpenyőbe és kavargatás nélkül, rögtön lefedve hagyjuk sülni. Kb 5 perc után, amikor már a tojás megkötött, óvatosan megfordítjuk és a másik oldalán is megsütjük. Amikor kész, felkockázzuk és hozzáadjuk a leveshez.
Melléje juhtúrós puliszkát vagy bálmost kínálunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése