Mézes zölddió-likőr

Hozzávalók
30-35 fiatal zöld dió,
1 kg méz,
60 fokos tiszta szesz

Ezt az italt is, mint a fűszeres dióbort, éretlen, „lágy” dióból készítjük, melynek még nem keményedett meg a csontos héja és amelyben a bél még lágy, zselatinszerű.
A diókat megmossuk, szárazra töröljük és feldaraboljuk (tetszés szerint és nagyságuktól függően kettőbe vagy négybe, esetleg karikákra vágjuk). Használjunk gumikesztyűt mert a zöld dió megfogja a kezet! Befőttes üvegbe, tesszük, ráöntjük a mézet majd az üveget sűrű gézzel lekötjük.
Ezután 35-40 napig állni hagyjuk olyan helyen, ahol elég napfényt kap. Időnként rázogassuk meg.
Néhány nap elteltével már látható lesz amint a dióból kioldódó hatóanyagok szép zöldesre majd egyre sötétebbre színezik a mézet.
 Az idő leteltével sűrű szűrőn keresztül leszűrjük és jól lecsorgatjuk. A leszűrt folyadékot lemérjük és felöntjük ugyanannyi 60 fokos szesszel, így egy 30 fokos likőrt kapunk (ha picit gyengébb likőrt szeretnénk, akkor valamivel kevesebb szeszt használjunk).
Ezután sötét, hűvös helyen további 1-2 hónapot érleljük.
A végeredmény egy csodálatos sötét olívazöld színű, jellegzetes illatú és ízű, keserédes itóka.
* * *
Fűszerezhetjük is a mézben ázó diót: fahéjrudat, szegfűszeget, édeskömény magot, narancshéjat tehetünk bele. Ebben az esetben azonban már kissé meg változik az íze.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések