Zöldpaszuly-leves

A zöldpaszuly-leves valószínűleg mindenki számára ismerős. Elkészítése végtelenül egyszerű. Nyáron friss, télen pedig mirelit vagy zöldpaszuly-konzervből is készíthető és többféleképpen variálható.
A fűszerezését illetően a klasszikus változatban a só, bors, paprika, hagyma négyes az igazi, de kiegészíthető egy kis fokhagymával is és dúsítható gyökérzöldségekkel és csipetkével vagy reszelttel. Zöld fűszerként a petrezselyem használata a megszokott, de a lestyános vagy kapros változata is rendkívül finom.
Készíthető rántással vagy habarással is, mindkettő talál hozzá.
Hozzávalók
60 dkg zsenge zöld paszuly (lehet sárga vagy zöld, lapos vagy kerek hüvelyű),
2 közepes murok,
1 közepes petrezselyemgyökér,
1 darabocska zellergyökér (súlyra kb fele annyi mint a petrezselyem),
1 kis fej hagyma,
2 cikk fokhagyma (elhagyható),
1 közepes zöldpaprika,
1 nagyobbacska paradicsom,
1-2 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
só,
bors,
petrezselyem zöld,
ecet,
1 ek zsiradék

A gyökérzöldségeket megtisztítjuk és vékony szeletekre vagy csíkokra vágjuk. Az apróra vágott hagymát a felaprított zöldségekkel együtt forró zsiradékon pár percig dinszteljük majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát és a megpucolt és darabokra tördelt zöld paszulyt. Átkeverjük a zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk majd felöntjük annyi forró vízzel amennyi jól ellepi és lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor a zöldségek félpuhára főttek beletesszük a lehéjazott és feldarabolt paradicsomot. Ha szeretnénk csipetkét vagy reszeltet főzni bele, akkor azt is most tesszük hozzá és az egészet addig főzzük amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezután a lisztet a tejföllel csomómentesre kavarjuk és behabarjuk a levest. Beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet, egy kis ecettel savanyítjuk és 2-3 percig forraljuk.
* * *
Egy másik elkészítési mód a rántással készült változat. Ebben az esetben az egészben hagyott hagymát és a feldarabolt gyökérzöldségeket feltesszük főni majd amikor félpuhára főttek hozzá tesszük a zöld paszulyt. Amikor a paszuly is puha világos paprikás rántást készítünk és berántjuk a levest. Tálaláskor tejfölt adunk melléje.
Rántással készült változat
Télen a zöldpaprika elhagyható, a paradicsom pedig helyettesíthető 1-2 dl paradicsomlével.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések