Paradicsomos lencsesaláta újév napjára (de nem csak)
A lencse olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi, ezért január 1-jén a hagyományokhoz híven lencsét kell fogyasztani, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.
Idén a hagyományos főzelék vagy leves helyett egy egyszerű, azonban izgalmas ízesítésű lencsesalátával hódoltunk a babonának 😊
Hozzávalók
citromos-fokhagymás öntethez
1 kisebb citrom reszelt héja és leve ,
1 dl olívaolaj,
2-3 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 teáskanál só,
őrölt fekete bors,
a salátához
1 csésze száraz zöld vagy barna lencse,
friss menta,
1 fürt koktélparadicsom,
1 közepes hagyma,
A lencsét, ha szükséges, átválogatjuk, hideg vízben alaposan megmossuk majd kb háromszoros mennyiségű vízbe feltesszük főni. Amikor megfőtt (kb 25-30 perc... vigyázzunk, hogy ne főjön szét!) leöntjük a levét, hideg vízzel alaposan leöblítjük és jól lecsepegtetjük. Amikor teljesen kihűlt és jól lecsepegett, egy tálba tesszük, hozzákavarjuk a feldarabolt hagymát, a négybe vágott paradicsomokat és a felaprított mentaleveleket. Végül meglocsoljuk az öntettel.
Szilveszterkor főtt virsli dukál melléje de tálalhatjuk sült kolbásszal vagy oldalassal is.
Önálló ételként is fogyaszthatjuk és kavarhatunk hozzá feta vagy telemea sajtot is.
Önálló ételként is fogyaszthatjuk és kavarhatunk hozzá feta vagy telemea sajtot is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése